Istoric

 

 

 


Contact

Pagina principală

Realizarea Observatorului

Pentru realizarea Observatorului au fost avute în vedere patru obiective: terenul pentru amplasare, clădirea, cupola şi instrumentul principal.

Amplasarea viitorului punct de funcţionare

Clădirea în care urma să se contituie Observatorul, a constituit o problemă deosebită. Era nevoie ca spaţiul să fie suficient de mare pentru a permite dezvoltarea ulterioară a observatorului şi realizarea unei împrejmuiri de vegetaţie pentru condiţionarea aerului. De asemenea, zona trebuia să fie ferită de fumuri de la fabrici şi uzine care alterează vizibilitatea şi atacă argintul oglinzilor telescoapelor, şi să fie destul de departe de principalele artere de circulaţie. Terenul trebuia să fie în sudul oraşului, astfel încât luminile să fie in nord, direcţie în care se fac rareori observaţii.
S-a hotărât că Piaţa Axente Sever, cu o suprafaţă de 2.27 ha, este potrivită ca aşezare, împrejmuire şi natura solului.


Cladirea

Clădirea cuprinde o construcţie cilindrică cu trei nivele: un subsol, la parter un laborator şi deasupra lui sala pentru instrumentul ecuatorial acoperit cu o cupolă rotativă. În partea anexă, ataşată turnului, se găsesc antreul, camera obscură, grupul sanitar, biblioteca şi atelierul mecanic.
Această anexă de formă paralelipipedică cu un singur nivel, cu terasă de observaţie orientată spre sud, este deplasată spre est faţă de turnul cupolei ca să lase loc de observaţie şi spre nord.
Edificiul a fost realizat cu ajutorul a 11 studenţi de la facultatea de construcţii din Timişoara fiind îndrumaţi de doi zidari cu experienţă. Un ajutor însemnat au dat şi studenţii de la Institutul Pedagogic.


Cupola

Cu un diametru de 6 m, este un utilaj pretenţios şi costisitor. De regulă se construieşte de firme specializate din străinătate. Oferta făcută de firma Zeiss-Jena ar fi depăşit costul întregii construcţii. De aceea s-a decis construirea cupolei cu forţe proprii în Timişoara. Pentru întocmirea proiectului, realizat la I.P.T. de ing. C. Jura, s-au studiat cupolele (din import) de la observatoarele din Cluj si Bucuresti. Ministerul Învăţământului şi Culturii a acordat suma de 50401 lei pentru cupola care a fost executată în Timişoara la Coop. DINAMO. Montarea, acoperirea, etanşarea şi finisarea au fost duse la bun sfârşit de personalul tehnic al observatorului (Stefan Mircea si Bereczky Emeric).


Instrumentul principal

Un ecuatorial de mărime mijlocie cu montură ecuatorială fixă şi care a fost realizat prin mijloace tehnice locale şi proprii este instrumentul principal al Observatorului Astronomic din Timişoara. Stativul masiv din fontă, tuburile, sistemul de frânare şi de mişcări diferenţiale s-au realizat în Atelierele CFR Timişoara. Finisarea şi montarea s-au făcut timp de un an la atelierul de precizie al Bazei de Cercetări Ştiinţifice din Timişoara a Academiei Române şi la atelierul observatorului.
Ecuatorialul are în prezent un telescop sistem Cassegrain cu oglindă Zeiss de 300/1690 mm şi o lunetă Zeiss 100/2000 mm. Mecanismul de ceasornicărie este un dispozitiv Zeiss de tip URGAN. Ecuatorialul a costat 50000 lei şi suma a fost pusă la dispoziţie de Baza de Cercetări Ştiinţifice din Timişoara a Academiei Române.

back

 

Observatorul Astronomic

Academia Română Institutul Astronomic - Observatorul Timişoara

Timişoara

________________............................_________| Localizare | Resurse | Cercetare | Staff | Personalităţi | Istoric

 

Sediul nostru